2020. gada 25. febr.

Meteņdiena



Skaistas pagasta tautas namā 23. februārī tika svinēta Meteņdiena. Meteņi ir nosacīts viduspunkts starp Ziemassvētkiem un Lieldienām jeb ziemas un pavasara saulgriežiem, kas iezīmē ziemas beigu tuvošanos un pavasara tuvošanos, līdz ar to Meteņus var dēvēt arī par pavasara gaidīšanas svētkiem. Pasākuma sākumā tika noskaidrots, kas tad īsti šie ir par svētkiem Meteņi, kādi ticējumi saistīti ar šiem svētkiem, tika minētas arī mīklas.
 Visi šo svētku dalībnieki cītīgi tika izdancināti kopējās rotaļās, lai kārtīgi no sirds izdancotu šos svētkus Meteņus.  Dziedājām un gājām rotaļās: “Neguli saulīte ābeļu dārzā”, “Ādamam bij septiņ dēli”, “Kas dārzā!?”, dancojām arī latviešu tautas deju “Alsungas, Mugurdancis”. Neizpalika arī azartiskas komandu spēļu sacensības, par kurām varēja dabūt arī veicināšanas balviņas.
 Pēc tam sekoja pelnu dienas maisiņu apzīmēšana ar latviskajām zīmēm, kur katrs pats varēja izvēlēties savu latvisko zīmīti.
Sekoja dažādu nedarbu un dažādu pasaulē aktuālu problēmu rakstīšana uz papīra, to visu ielikām Meteņu salmu lelles somā.
 Beigās gājām laukā, lai sadedzinātu salmu lelli, lai visas nelaimes un raizes sadeg līdz ar salmu lelli.
Pasākuma noslēgumā visi pulcējāmies pie kopēja svētku galda, lai kopā dzertu karstu tēju un ēstu pankūkas.
Visi Meteņdienas svinētāji gan bērni, gan pieaugušie bija priecīgi par šo burvīgo pasākumu!
Ir ļoti svarīgi jaunajai paaudzei nodot šīs mūsu latviešu kultūras tradīcijas no paaudzes, paaudzei un apzināties to vērtību, ko mēs gūstam no šiem svētkiem!
Liels paldies visiem, kas piedalījās šajos svētkos!













































































































Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

16.03.2024. Lielformāta kreppapīra ziedu veidošana "Peonija". Skaistas pagasta bibliotēkas un Aulejas pagasta bibliotēkas sadarbība.

  https://www.facebook.com/photo?fbid=936388308491533&set=a.398089072321462